Yoast SEO > Jouw website beter vindbaar

Wat is Yoast SEO en hoe werkt het?

Yoast SEO > Jouw website beter vindbaar

Wat is Yoast SEO en hoe werkt het?

Yoast SEO is dé plugin voor jouw website om je te helpen hoger in de zoekresultaten van Google te komen. Yoast helpt je met zoekwoord optimalisatie, voorvertoningen in Google, Facebook en Twitter, het verbeteren van de leesbaarheid van je teksten, controle over breadcrumbs, tegen duplicate content, met technische dingen op de achtergrond en zorgt ervoor dat je website is bijgewerkt voor het algoritme van Google.

Dat is nogal wat hè? Dit zit allemaal in de gratis plugin. En als je de premium versie neemt krijg je er nog veel meer bij. Ook kun je uitbreidingen kopen voor video, local seo, nieuwssites, webshops en local shops.

Voor nu blijven we even bij de gratis plugin. Deze is namelijk al super handig. Ik neem je in dit blog mee door Google Search Console, wat het stoplicht is, de Google voorvertoning en de social media voorvertoning.

Aller eerst moeten we de plugin even installeren. Log hiervoor in op je website en ga via het dashboard naar plugins > nieuwe toevoegen. Zoek vervolgens op Yoast SEO. De auteur is ‘Team Yoast’. Klik op installeren en daarna op activeren.

Google Search Console

Je kunt deze plugin ook gebruiken om je website te koppelen met Google Search Console. Lees hier hoe je dit doet.

Stoplicht

Yoast geeft jou aan hoe je pagina’s en berichten ervoor staan, door middel van een stoplicht. Ga maar eens naar je pagina’s. Je ziet nu dat er naast titel, auteur, categorieën e.d. ook stoplicht en leesbaarheid is toegevoegd. Hier kun je zien waar je nog wat kunt verbeteren. Dit stoplicht zie nu je op veel verschillende plekken terug.

Google

Wanneer je naar de achterkant van een pagina gaat, kun je onder het tekstvak nu een blok vinden met de titel ‘Yoast SEO’. Hier zie je een snippetvoorvertonning. Dit is de voorvertoning van hoe jouw website er in de zoekresultaten van Google uitziet. Deze bestaat uit een (SEO-)titel, een slug en een meta omschrijving. De slug is wat achter jouw domein staat in de zoekresultaten in Google. Dus dit kan bijv. een verkorte weergave zijn van jouw url van deze pagina.

Onder de snippet zie je een blok ‘leesbaarheid’. Hier vind je tips van Yoast (‘problemen’) die je kunt gebruiken om je tekst te verbeteren. Ook zie je wat je volgens Yoast al goed doet.

En als laatste vind je hier het focustrefwoord. Op basis van dit trefwoord wordt het stoplicht kleurtje gegeven aan je pagina. Je kiest voor een focus woord waar je pagina over gaat. Het is slim om dit woord ook in de titel van je pagina te gebruiken en in de url van je pagina. Ook in de snippet voor Google moet je deze terug laten komen. Verdere tips vind je ook weer bij de analyseresultaten onder het ‘focustrefwoord’.

Wat ik zelf altijd wel een belangrijke regel vindt, is om je niet blind te staren op deze tips. De leesbaarheid van de tekst gaat voor een groen stoplicht. Wanneer een mogelijke klant op jouw website komt en de teksten zijn niet lekker leesbaar, zal de gebruiker ook snel weer weg gaan en heb je er dus nog niets aan. Dus gebruik je verstand en bepaal zelf of je een tip wel of niet gebruikt : ).

Voorvertoning Social Media

Wat ook een leuke functie is van Yoast SEO, is de social tool. Deze vind je in het zelfde blok als de Google stoplicht functie. Je ziet links 3 tabbladen, het stoplicht, een ‘delen’ icon en een ‘instellingen’ icon. Voor de social tool ga je naar het ‘delen’ icon, de 2e van boven dus.

Je kunt hier bepalen wat je ziet wanneer je de link van deze pagina deelt op bijvoorbeeld Facebook. Vul hier de titel in en de omschrijving. Ook de afbeelding kun je hier kiezen!

Zie hieronder een voorbeeld. Dit is de homepage van Studio Above. De titel ‘Studio Above – Let’s go online!’ is wat ik heb ingevuld bij ‘Titel Facebook’. De tekst is wat ik heb ingevuld bij ‘omschrijving Facebook’ en het logo is wat ik het geüpload bij afbeelding Facebook.

De afbeelding die ik heb geüpload is het logo. De tekst is de omschrijving en de titel is ‘titel Facebook’.

Zie je wanneer je de link op Facebook zet nog een oude tekst of afbeelding? Crawl (Debug) dan even de link van deze pagina op de Facebook Debugger.

Er zijn nog veel meer functies in deze plugin, dus kijk eens rond. Veel succes! Heb je hulp nodig? Neem dan even contact op.