Wat is een huisstijl?

En waarom het handig is als dit af is voor de start van de bouw van de website.

Wat is een huisstijl?

En waarom het handig is als de huisstijl af is voor de start van de bouw van de website.

Wat is een huisstijl?

In het kort is een huisstijl de complete presentatie van je bedrijf naar buiten toe. De visuele identiteit van je bedrijf.

 

#1 Grote bedrijven…

Huisstijl van grote bedrijven…Hebben vaak een heel handboek. Hier staat het logo in, logo varianten, hoe je de naam van het bedrijf schrijft (wel of geen hoofdletters bijvoorbeeld), typografie, het gebruik van kleur in zwart-wit en kleur, voor drukwerk en digitaal gebruik, vaste verhoudingen in formaat, vorm en contrast en welke papier- en materiaal keuze wordt gebruikt. Eigenlijk kun je het zien als allemaal regeltjes over de vormgeving.
Bij een groot bedrijf hebben veel mensen met de huisstijl te maken. Een bedrijf wil natuurlijk dat de uiting naar buiten altijd consistent is: Altijd hetzelfde. Zodat het eenheid uitstraalt en herkenbaar is voor de doelgroep. En als iedereen binnen het bedrijf het dan net een beetje anders doet, dan valt die eenheid weg en is het minder herkenbaar. Zo komt het minder professioneel over.

#2 Kleine bedrijven…
Huisstijl van kleine bedrijven

…hebben vaak minder mensen die dingen maken die naar buiten worden gebracht. Daarom volstaat vaak een simpele styleguide. Hierin vindt je vaak het logo, eventueel logo variaties, kleuren incl. kleurnummers, fonts en soms een sfeerbepaling in terug.

#3 Het fundament van je website

De huisstijl is het fundament van de website. Zoals ik eerder zei, zorgt het gebruik van een huisstijl voor éénheid in je visuele communicatie uitingen. En je website is daar één van.

Voor dat ik je website ga bouwen importeer ik je logo, stel ik je kleuren in en de fonts voor de knoppen, bodytekst en andere elementen. Hierop ga ik verder je website indelen en vormgeven. De huisstijl is dus de beginsituatie waar vanuit ik verder werk, ontwerp en bouw. En een huis bouw je niet op zand..

Op deze manier past de website binnen je huisstijl en dus binnen alle andere uitingen van je bedrijf!

De huisstijl in de website

#4 Moet ik een huisstijl hebben voordat ik een website kom laten maken?

Het is handig, want dan kunnen we gelijk van start. Maar wanneer je nog geen huisstijl hebt, helpen we je graag in dit proces. We werken samen met verschillende grafisch ontwerpers, dus dat komt zeker goed. Alleen het starten met de echte bouw van de website begint pas wanneer de huisstijl compleet is, omdat dit het beste resultaat is. En wij willen dat jouw website jouw droomwebsite wordt, een professionele website die uitstraalt wat jouw diensten waard zijn en past bij jou en je bedrijf. Heb je vragen? Neem gerust vrijblijvend contact op. Wil je weten hoe het proces er verder uit ziet van het bouwen van een website? Lees dan deze blog.