Nieuwe website: het proces

Hoe onze tijdsplanning eruit ziet.

Nieuwe website: het proces

Hoe ziet op dit moment mijn tijdsplanning eruit bij het bouwen van jouw nieuwe website? Hoelang duurt het voor een website klaar is? Wat komt er allemaal kijken bij het bouwen van je nieuwe website? Ik vertel het je in deze blog.

Om je een zo goed mogelijk beeld te geven van hoe een project er uitziet van begin tot eind, beschrijf ik het in 7 fases.

Fase 1 – Onze kennismaking

Wanneer je contact met me opneemt voor een nieuwe website dan ga ik er van uit dat je m’n website hebt bekeken en m’n prijzen hebt gezien. We spreken een datum af waarin we kennismaken en jij je wensen voor je website laat weten. Voorafgaand aan dit gesprek stuur ik je een vragenlijst die jij invult als voorbereiding voor het gesprek. Aan de hand van de ingevulde antwoorden kan ik alvast inschatten wat voor project het wordt en welk pakket het beste bij je past.

We spreken elkaar tijdens het kennismakingsgesprek, bij voorkeur bij ons op kantoor in Utrecht. Dan zien we elkaar live en dat werkt toch altijd het fijnste. Mocht je nou heel ver weg wonen, dan doen we het gewoon via Skype.

Tijdens dit gesprek leren we elkaar kennen en vraag ik nog wat door op de vragenlijst die je hebt ingevuld. Indien mogelijk geef ik alvast een prijsschatting. Na dit gesprek stuur ik je een offerte en bij akkoord van de offerte geef ik je huiswerk voor de voorbereiding van de website. Dit krijg je per mail toegestuurd. Ook stuur ik je een voorstel toe voor een tijdsplanning van het project. Hierin staan bijvoorbeeld deadlines voor jou voor het aanleveren van input en deadlines voor mij voor bijvoorbeeld het afronden van de website voor de correctieronde. Zo weet je ook van te voren wanneer jij tijd in je agenda vrij moet houden om de hele website door te kijken.

Fase 2 – De voorbereiding van de website

In deze fase mag jij aan het werk! Je gaat voor mij een Pinterest bord maken met sfeerbeelden die jou aanspreken. Dit bord gebruik ik als input voor het moodboard.

Daarna mag je de content voor je website gaan verzamelen. Denk aan je logo, huisstijldocument, beeldmateriaal, teksten e.d. Overigens is het natuurlijk ook mogelijk om een deel hiervan uit te besteden. Bijvoorbeeld het schrijven van teksten, logo ontwerp, huisstijl ontwerp en fotografie. Mocht je dat willen laat het dan weten bij het kennismakingsgesprek, dan nemen we dit mee in de offerte. Wanneer je het zelf gaat doen of bij iemand in je eigen netwerk uitbesteed, krijg je van mij een checklist in de mail voor de aan te leveren content.

Nieuwe website voorbereiding
Fase 3 – Het moodboard

Wanneer ik de input voor het moodboard heb ontvangen en alle content heb voor de nieuwe website, ga ik aan de slag. Ik start met een moodboard, want dit is de leidraad voor de sfeer en vormgeving van je website. Voor jou is het moodboard ook handig, want jij kunt het gebruiken voor andere designers die je mogelijk gaat inhuren in de toekomst. Ook kun je het gebruiken voor je off- en online communicatie in social media afbeeldingen, advertenties, flyers e.d. Zo zorg je dat alles in 1 stijl blijft en je je mogelijk nieuwe klant niet verliest in de customer journey (over die customer journey schrijf ik later nog een blog.).

Fase 4 – De bouw van de website

Het moodboard is af en door jouw goedgekeurd: Tijd om te beginnen met de nieuwe website! Ook dit doe ik pas wanneer ik alle input van je aangeleverd heb gekregen. Dit werkt namelijk het meest efficiënt en daarnaast wordt het resultaat het beste als we op deze manier werken. We hebben op deze manier namelijk de minste kans op vertraging en uitstel van onderdelen in de planning. Alle randonderdelen zijn voor de bouw bekend en zo kunnen we tijdens de bouw alle ingrediënten samenvoegen tot de mooiste website.

We beginnen met het aanmaken van je webhostingaccount en je domeinnaam, als die nog niet is vastgelegd. We richten je webhosting account in en installeren WordPress op je domein. Nu is het moment daar waarin we écht kunnen gaan starten. We installeren een passend theme en stellen alle theme options in. Op dit moment bepalen we de vormgeving van de koppen en buttons. Hoe zien bijvoorbeeld de buttons eruit wanneer je er met je muis op gaat staan? Ook uploaden we je logo, voor normaleweergave, retinaschermen en mobiel gebruik. We stellen je huisstijlkleuren in, de header met je menuweergave.. Het fundament van je website wordt gebouwd.

Wanneer alle theme options goed staan en we er helemaal blij mee zijn, maken we alle pagina’s aan. We bedenken de sitemap en stellen het menu in. En dan zijn de indelingen van de pagina’s aan de beurt. We bedenken deze en stellen deze in. Vervolgens vullen we deze met de content: jouw afbeeldingen en tekst. We schuiven nog wat heen en weer tot dat we helemaal tevreden zijn.

Fase 5 – De correctieronde

Wanneer alles erin staat en we tevreden zijn met de opmaak is de nieuwe website zo goed als af. Nog niet helemaal, want de mobiele weergave moet nog worden nagecheckt (Dat doen we expres pas aan het einde) en jij moet natuurlijk nog de mogelijkheid hebben om feedback te geven. Hoe goed de voorbereiding ook was, we kunnen natuurlijk niet in jouw hoofd kijken.

We sturen je een mailtje dat de website zo goed als af is en dat jij mag gaan kijken. Je krijgt de mogelijkheid om 1x een lijst te sturen met correcties/revisies, dingen die je anders wilt. Meer kan natuurlijk altijd, maar dan maken we daar voor een nieuwe offerte. Doorloop de website dus goed en laat hem eventueel aan een goede vriend/vriendin zien om ook even mee te kijken. Te veel mensen is niet handig, want iedereen heeft natuurlijk een eigen mening. Dan weet je straks niet meer wat je nou eigenlijk zelf wilt :).

Fase 6 – Verwerken van de correcties

We ontvangen jouw mail met je revisielijst en bekijken deze. We spreken deze lijst het liefst nog even met je door, zodat we geen dingen verkeerd interpreteren.

Hierna bekijken we of alle revisies nog binnen de offerte vallen en gaan we aan de slag! Het einde komt nu in zicht. Wanneer we al je correcties hebben verwerkt, checken we ook de mobiele weergave van je website. Waarschijnlijk voegen we ook nog wat css-code aan je website toe, om alles écht helemaal mooi strak te trekken. Alles voor een mooie website die jou én jouw klanten straks blij gaat maken.

Fase 6 – Final check!

Wanneer de correctielijst is verwerkt, de website én mobiele weergave klopt, stuur ik je een mailtje. Een laatste check om te kijken of alles goed staat, of je nog enkele spelfouten ziet of een enkele afbeelding die je toch nog wilt omwisselen voor een ander. Dan doen we dit nog even. Echte revisies en aanpassingen aan de website horen niet meer bij deze fase, maar bij de correctieronde.

Fase 7 – Online & oplevering

Mochten we de nieuwe website op een subdomein hebben gebouwd, dan is dit het moment dat we de website gaan verhuizen naar je hoofddomein (waar je oude website dan waarschijnlijk nog stond). Hebben we de nieuwe website op het domein gebouwd waar hij komt te staan? Dan hebben we waarschijnlijk een ‘coming-soon-scherm’ voor je website gezet en halen we deze eraf.

We sturen je een opleveringsmail waarmee we de nieuwe website aan je opleveren. We sturen nog een aantal opleveringsdocumenten mee, zoals een pdf met de technische specificaties van de afbeeldingen. Check deze zeker als je zelf afbeeldingen gaat uploaden op je nieuwe website.

En dan is het project klaar! De nieuwe website is opgeleverd en nu rest alleen nog een website training. Een uurtje waarin ik je een rondleiding geef door de achterkant van je nieuwe website en uitleg hoe je simpele aanpassingen doet, zoals het wijzigen van tekst en afbeeldingen of het toevoegen van een nieuw blogbericht of portfolio item.

Nieuwe website online

 

Daar komt best veel bij kijken hè? Had je dat verwacht? Van begin tot eind neemt al snel minimaal een maand de tijd in beslag. Heb je een gewenste deadline die je al weet? Neem dan zeker alvast contact op, hoe eerder we kunnen starten hoe groter de kans dat de deadline kan worden gehaald. En hulp nodig bij de voorbereiding? Download dan ons gratis werkboek: De ideale voorbereiding op je website.

Ik hoop dat je het leuk vond om een kijkje achter de schermen te krijgen. Heb je nog vragen? Stuur ons gerust een mailtje.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren