Google Search Console – deel 1

Jouw website beter vindbaar met Google Search Console.

Google Search Console – deel 1

Wat is Google Search Console, hoe werkt het en waarom moet je het gebruiken?

Je website is klaar en live! Gefeliciteerd! Tijd om hem aan te melden bij Google. Maar gaat dat dan niet vanzelf?

Ja, dit gaat vanzelf. Maar het kan heel lang duren. Weken tot zelfs maanden voordat Google jouw website goed vindt. En zolang willen we natuurlijk niet wachten.

De oplossing? Google een beetje helpen. En dat doe je door je website aan te melden bij Google Search Console. Het is gratis! Ik leg je in deze blog in 6 stappen uit hoe je dit doet.

PS: Het lijkt een lange blog, maar ik leg je stap voor stap uit hoe je het moet doen, incl. veel screenshots! šŸ™‚

Stap 1 – Google Account

Maak eerst een google account aan. Heb je een google mailadres? Dan heb je al een Google account. Heb je die niet of wil je een apart account aanmaken? Maak er dan Ć©Ć©n aan.

Stap 2 – Property aanmaken

Vervolgens ga je naar de website van Google Search Console. Klik daar op deĀ groene knop ā€˜search consoleā€™.

Doorloop de stappen. Let op, wanneer je gebruik maakt van SSL (HTTPS) dan moet je het adres van je website 2x aanmelden. 1x voor https en 1x voor http. Slim is om ook de website met Ć©n zonder ā€˜wwwā€™ aan te melden. Maar laten we beginnen met 1 van deze versies ;-). Wanneer je alle stappen van deze blog succesvol hebt doorgelopen kun je de andere 1 voor 1 doen.

Nadat je de stappen hebt doorlopen, moet je aangeven dat jij eigenaar bent van het adres dat je hebt ingevuld. Dat doe je door de aangemaakte property (het adres) te koppelen met jouw website. Dit kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld:

  1. HTML Bestand: Download het html bestand en upload deze naar je website via FTP met een programma zoals FileZilla.
  2. HTML tag: Met de html-tag in combinatie met de plugin SEO Yoast. Deze manier leg ik hieronder verder uit:
Stap 3 – Download SEO Yoast

Download eerst de SEO Yoast Plugin. Meer informatie over deze plugin vind je in deze blog die ik laatst schreef. Je kunt namelijk veel meer dan je website koppelen met Google Search Console met deze plugin. En deze functies wil je niet missen.

Stap 4 – Property Koppelen

Kies bij Google Search Console (waar je net een property hebt aangemaakt) onder ā€˜alternatieve methodeā€™ voor de html-tag. Kopieer de volledige regel onder de HTML ā€˜tag. De meta tag. Deze begint metĀ <meta name=ā€google-site-verificationā€ contentā€¦ā€¦ā€¦ā€¦.>.

Ga nu terug naar je website en ga in het dashboard naar SEO > Algemeen > Webmastertools. Plak de gekopieerde html tag in het vak naast ā€˜Google Search Consoleā€™. Klik nu op ā€˜wijzigingen opslaanā€™.

Stap 5 – Property controleren

Ga nu terug naar Google Search Console en klik onder html-tag op de button ā€˜controlerenā€™.

Wanneer je de melding ā€˜eigendom geverifieerdā€™ krijgt, is het gelukt!

Lukt het niet? Check even of je een ‘Coming Soon scherm’ aan hebt staan. Zet deze dan uit. Zorg ook dat het vinkje bij instellingen>lezen>zoekmachine zichtbaarheid (blokkeer zoekmachines om deze site te indexeren) staat uitgevinkt.

Lukt het nog steeds niet en heb je hulp nodig? Neem dan contact met ons op.